Page content

article content

Help, ik heb geen gevoel voor ritme!

“ja maar ik heb geen gevoel voor ritme hoor”

We horen het iedere workshop wel ergens waaien bij een deelnemer “ja maar ik heb geen gevoel voor ritme hoor”. Hoe komt ritme nu bij iemand terecht of niet? Is het iets aangeboren of kan je het aanleren? Wel, het juiste antwoord kunnen we je niet geven. Ik denk dat het een combinatie is van een aantal factoren. Iemand die nooit muziek speelt, maar wel kan meeklappen op gewone simpele muziek heeft gevoel voor ritme. Deze mensen hoef je enkel iets aan te leren en die zullen zelf na een tijdje voelen of ze juist of fout zaten.

We trachten onze workshops in te richten voor iedereen. Er zijn nu eenmaal mensen die het moeilijk hebben met ritme. Dit komt omdat het natuurlijk geen evident gegeven is. Wat je doet tijdens het maken van ritme is eigenlijk je lichaam laten bewegen op precieze timing. Je kan niet volledig vatten wat je doet, maar je voelt wel waar je dient te bewegen. We zijn er ook van overtuigd dat heel veel mensen denken dat ze geen rime hebben. Maar zoals heel vaak blijkt is dit niet het geval en voelen ze weldegelijk een vorm van timing en beat. Je kan eigenlijk echt zeggen dat je geen gevoel voor ritme hebt als je op een simpel nummer niet kan mee klappen. Wat we ook vaak merken is dat mensen bijvoorbeel motorische moeilijkheden hebben om ritme te maken. Niet iedereen is namelijk goed in bewegen want het ene lichaam is het andere niet. Deze mensen voelen wel muziek begrijpen ook waar beat en tijd zit. Maar, ze kunnen dit niet vertalen naar een beweging die geluid voort brengt. Voor hen helpt het om rond traagheid te werken, bewegen wordt dan een stuk eenvoudiger.

Als we hiermee geconfronteerd worden tijdens een workshop is dit niet altijd gemakkelijk. Omdat we vaak niet de tijd hebben deze mensen verder te helpen. Maar we hopen hier wel rekening met de houden en onze ritmiek aan te passen. Niet te complex te gaan en mensen op een natuurlijke manier ritme laten meemaken. Dat is een beetje onze missie, maar ook al heb je geen gevoel voor ritme, denk je dat je toondoof bent en weet je niets over muziek. Dan nog willen we graag bij jou workshop komen geven. We gebruiken technieken en trucks om jou net te doen voelen wat en waar je moet spelen. En ook al zit je er compleet naast, dan nog nodigen we je uit om gewoon mee te doen en mee te slaan op onze percussie 🙂

 

Comment Section

0 reacties op “Help, ik heb geen gevoel voor ritme!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.