Page content

De perfecte workshop!

Wat is de perfecte workshop?

 

Tijdens het geven van een workshop komt voorbereiding op de eerste plaats ‘ken je onderwerp’. De bedoeling van een workshop is een nieuwe ervaring meegeven aan je deelnemers. Als je wil dat je workshop bijblijft ga je voor interactie en een wisselwerking aan informatie. Koppel daar nog een “leukheidsfactor” aan en je hebt de perfecte workshop.

De mate waarin een workshop leuk bevonden wordt kan wel bij het onderwerp liggen. Als iemand bijvoorbeeld niet geïnteresseerd is muziek wordt het moeilijk hem te overtuigen dat muziek super is. Maar, hier bestaan uitzonderingen op. Je kan namelijk iemand zo ver krijgen dat hij/zij voor de periode van de workshop je zijn toewijding geeft. Dat is het punt waar je de inhoud overstijgt en gaat crouwdpleasen. Je zorgt ervoor dat los van onderwerp of inhoud alles toch leuk is. Hoe kan je dit doen?

  1. Leef je in naar de nood van je doelgroep!
  2. Hou voet bij stuk dat jouw onderwerp het meest interessante is aller tijden! Als je er zelf niet in geloofd zal jouw publiek dat ook niet doen…
  3. Ken je onderwerp! Zorg ervoor dat je genoeg materie hebt om op te teren. Het zorgt ervoor dat je zijprongen kunt maken tijdens de workshop.
  4. Zoek naar raakvlakken bij je publiek! Zoek binnen je onderwerp naar hetgeen jouw publiek het meest zal appreciëren.
  5. Pas je niveau aan, niets is vervelender dan je dom voelen tijdens een workshop. Probeer je onderwerp verstaanbaar en duidelijk te maken voor iedereen.
  6. Zorg voor uitdaging of een einddoel! Als je op het einde van de workshop met een groep iets bereikt hebt krijg je een zeer groot gevoel van voldoening. Gegarandeerd dat je workshop dan zal bijblijven bij je deelnemers!
  7. Charmeer, enthousiasmeer en lach vooral!