Page content

article content

Mythes over djembe!

Wat als djembe een piano was?

Sorry, djembe is geen piano! Het is een trommel waar je wel degelijk muziek uit krijgt. Velen noemen het lawaai of ruis, het klopt dat djembé een zeer luide sound heeft. Het is dan ook gemaakt om ver te dragen. Maar graag willen we eerst enkele mythes uit de wereld helpen!

mythe 1 

De djembe werd vroeger in Afrika gebruikt om boodschappen van stam naar stam door te geven.

klopt niet op deze manier. Een djembe ensemble werd gebruikt om te communiceren maar er bestond niet zoiets als een djembé-taal. Het was meer een overdracht of aankondiging voor ceremonies. Dit is zeker ook een boodschap maar niet op de manier van een taal.

mythe 2

Djembe speel je met een been door je neus? (neen, seriues die vraag kreeg ik ooit!)

Niet dus! Misschien bestaat er ergens wel een stam die een beenderen door hun neuzen steken. Maar het is zeker geen vereiste om djembe te spelen.

mythe 3 

Door lang en veel djembe te spelen kan het zijn dat er bloed in je urine komt?

Met heet dit in de medische wereld hematurie. Dit komt omdat de rode bloedcellen in feite worden kapot geslagen zodat het hemoglobine dat erin zit vrij komt in de bloedbaan. Hetzelfde fenomeen zien we bij marathon lopers die hun rode bloedlichaampjes gaan pletten door te lopen. De hemoglobine die aldus vrij circuleert in de bloedbaan wordt door de nieren uitgescheiden in de urine. Deze hoeveelheid is echter klein en veroorzaakt zeker geen nierfalen. Mensen die reeds een verminderde nierfunctie hebben kunnen een kleine en tijdelijke verslechtering zien optreden. Voldoende water drinken is de boodschap.

Zijn er zelf nog mythes over djembe die je graag even de wereld uit helpt? Laat het gerust weten en reageer even op deze post!

Comment Section

0 reacties op “Mythes over djembe!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.