Waar is een djembé van gemaakt
Welke materialen vind je terug op een djembé?
Op een djembé zit best wel wat materiaal. Het bespannen van dit instrument is een kunst en ambacht op zich.
1. vel van de djembé
Een djembé-vel is meestal een dierenhuid. De beste periode om vellen aan te kopen is vlak na de ramadan na het offerfeest. Voor deze gelegenheid worden veel geiten geslacht en zijn er dus heel wat huiden beschikbaar. Het meest gebruikte vel op je instrument is dan ook een Geitenvel. Maar we vinden dezer dagen ook wat andere beesten terug:
- Geit
- Koe
- Paard
- Antiloop (verboden)
Vind je een antiloop vel terug op je instrument? Dan kan er van uit gaan dat dit voor komt uit illegale jacht. Elke vorm van wild-life is immers beschermt en mag Europa niet worden ingevoerd.
2. Welk hout wordt gebruikt om djembé's van te maken?
Meestal wordt een soort van hard houd gebruikt om je djembé uit te kappen. Dit is het moeilijkste en meest arbeidsintensieve gedeelte bij het produceren van een djembé. Een djembé wordt dus niet gedraaid maar en een massieve blok hout uitgekapt.
De meest gebruikte houtsoorten zijn:
- Lenké (afzelia africana)
- Iroko (chlorophora excelsa, chlorophora regia)
- Haré (pterocarpus erinaceus)
Uiteraard worden er nog veel meer houtsoorten gebruikt maar dit zijn mijn persoonlijke favorieten.
3. touw en ringen
Over het touw wordt weinig geschreven. Maar het is wel zo dat dit ongelofelijk belangrijk is op je instrument. Een goed touw doet wonderen voor de spanning op je vel en het behouden hiervan.
Het belangrijkste van het touw is de kern dit binnen aan het weefsel zit. Persoonlijk gebruik ik altijd een voorgetrokken dynema kern. Dit touw wordt ook op zeilschepen gebruikt en is ongelofelijk stevig.
De ringen van je djembé zijn even goed als de lasser die ze maakte. De lasnaad op je ringen zijn van cruciaal belang tijdens het opspannen van je djembé. Heel vaak worden deze van betonstaal gemaakt, dit is volledig oké! Mits de uiteinden van het instrument goed gelast werden.