Waarom organiseer je een teambuilding?
Een teambuilding organiseer je niet zomaar! Het kost geld, vraagt organisatie en neemt vaak betaalde werkuren in beslag. Planningen die moeten aangepast worden, ruimtes die vrij moeten gemaakt worden. Een werkgroep die de activiteiten kiest en nog veel meer.
Maar waarom doen we het dan? Wat is de meerwaarde voor een bedrijf bij het organiseren van een teambuilding? Graag nemen we jou mee in onze wereld van teambuilding en bedrijfsuitjes.
Het doel en meerwaarde van een teambuilding
Bij een teambuilding doe je en organiseer je verschillende zaken. Eerst en vooral is het een activiteit die per definitie in groep doorgaat. De activiteit heeft een verbindend karakter en brengt mensen samen. In dit samen komen is het belangrijk een goed doel voor ogen te hebben. Waarom komen we samen? Wat willen we uit dit moment halen om in de toekomst verder te kunnen?
De grootste doelstellingen bij het organiseren van een teamactiviteit is motivatie. Een heel groot en geladen woord of waarom willen we doen wat we doen? We schrijven hier meer over in onze volgende blog. Je kan motivatie bij medewerkers aanwakkeren. Hiervoor kan je gaan werken met onderstaande subdoelen.
- Belonen
- Coachen
- Amuseren
- Reflecteren
Niet elke activiteit is geschikt om elk van deze doelstelling te behalen. Het zijn voor Ritmus vier speerpunten waar we altijd naar streven.
Soorten activiteiten om je doelen te behalen
Er bevinden zich op de markt van teambuilding heel wat aanbieders. Graag wil ik schrijven dat je uiteraard en altijd met ons moet samen werken. Maar dat zou niet helemaal kloppen. Om sommige van bovenstaande doelen te behalen kan je beter een andere activiteit reserveren. Wij specialiseren ons in een bepaald segment en gaan er prat op dat we er de beste in zijn. Onderstaand leest u hoe u het beste te werk kan gaan bij het kiezen van een activiteit.
- bepaal je doelstelling en werk naar deze doelstelling toe.
- Kies de juiste activiteit als afsluiter of als contrapunt om deze doelstelling te behalen.
- Wees je bewust van de impact die een teambuilding kan hebben op een team.
Graag geven we je enkele voorbeelden van welke teambuilding je het beste kan plaatsen bij welke doelstelling.
1. Belonen
Mensen beloon je door iets te geven wat ze als aangenaam en waardevol ervaren. Kies voor een een activiteit die niet al te hard buiten de comfortzone van het team ligt. Zoals: een bezoek aan ...., lichte competitie activiteiten of lekker uit gaan eten. Leg op voorhand een meetbaar eindpunt vast. Zie je het wat groter en beloon je een volledig bedrijf? Dan zijn er nog ideeën zoals: familie dagen, eindejaarsrecepties en personeelsfeesten. Al deze activiteiten hebben een weinig inspannend karakter. Ze geven een collectief gevoel van appreciatie naar je medewerkers toe.
2. Coachen
Door mensen op te leiden geef je hen een vertrouwen mee. Kennis is binnen een bedrijf van grote waarde! Een bepaalde vaardigheid kunnen en mogen uitoefenen is dan ook een vertrouwen die je krijgt als medewerker. Kies voor coachende activiteiten een expert binnen het vakgebied waarin je een medewerker wilt trainen. Let goed op referenties van de coach, want enkel de juiste coach doet wonderen met je medewerkers.
Met coachen wordt een hele waaier aan activiteiten blootgelegd. Coaching is erop gericht een bepaalde gedragsverandering te bekomen. Dit zowel bij elk lid van de groep of als een collectieve verandering. Het is voor medewerkers een kans zich op een andere manier te gaan profileren binnen de groep van collega's.
3. Amuseren
Amusement of de ontlading! Je bouwt spanning op en gaat daarna voor ontspanning. Het is een principe dat we allemaal kennen en als amusant ervaren. De after work drink, het bijkletsen, pauze nemen het zijn allemaal voorbeelden van de ontspannen. Meestal is dit het laatste punt waaraan wordt voldaan bij een teambuilding. Maar we beschouwen het zeker niet als onbelangrijk integendeel. De activiteiten die je bij Ritmus vind draaien hier grotendeels rond. Amusement vinden in en op je werk is en blijft het uiteindelijke streefdoel. Kies activiteiten die een grote inspanning vragen van je groep maar waar het resultaat groter is dan de inspanning die het vraagt. Werken met muziek is hier zeker een aanrader, je staat versteld hoe mensen met nul muziekervaring toe in staat zijn. Het "woweffect" is dan ook navenant.
4. Reflecteren
Door te reflecteren krijgt je dag betekenis. Het is een goed idee hier ook de tijd voor te nemen. Let op dat het geen betuttelend moment wordt. Maar een moment waarin met openheid kan geventileerd worden. Door samen te zijn in een ongedwongen sfeer kan je mensen aan het denken zetten over eigen gedrag en hun positie tegenover anderen. Er komen vaak pijnpunten of doorbraken door hier op een goede manier op in te gaan. Bij Ritmus organiseren we daarom het vuurschaalmoment. Het klink misschien wat hippie achtig maar we merken dat dit heel vaak een grote meerwaarde is op het einde van de dag.
We hopen dat je iets aan ons artikel had en het je aan het nadenken zette om jouw teammoment op een zinvolle en verantwoorde manier te organiseren.
We ons artikel af met een cheesy quote!
Bij elkaar komen is een begin, bij elkaar blijven is vooruitgang, met elkaar samenwerken is succes!